KC Magacin: Prostor za sve

Nakon višegodišnje borbe za opstanak, Magacin u Kraljevića Marka 4-8, jedinstveni kulturni centar u Srbiji koji vode, održavaju i razvijaju umetnici i kulturni radnici, predstavlja javnosti nove mogućnosti rada i stvaranja. Ne samo da je ovaj samoorganizovani društveno-kulturni centar uspeo da opstane uprkos nastojanjima vlasti da ga zatvori, već je nedavnom rekonstrukcijom i osposobljavanjem do sada nekorišćenih prostora, uspeo da umetnicima i lokalnoj zajednici ponudi nove mogućnosti za zajednički rad.

 

U okviru događaja „Prostor za sve”, koji će u Magacinu biti održan 8. septembra 2018, želimo da predstavimo nove mogućnosti i različite prostore koje Magacin podrazumeva, kao i umetničke prakse koje u njima nastaju. Događaj „Prostor za sve” predstavlja prezentaciju dosadašnjeg rada i poziv za nove saradnje, zajednički rad i stvaranje. Program je koncipiran tako da se različiti prostori Magacina predstave kroz aktivnosti koje su se u njima odvijale, ali i kao prostori mogućnosti za nove ideje i napredovanje. Magacin je prostor za rad, ali i za eksperiment, za greške i za stvaranje, za praksu i teoriju, za izvođenje i rad u kancelariji.

 

Izvedeni radovi podrazumevaju: uvođenje novog zajedničkog kancelarijskog prostora „Coworking Magacin”, otvaranje Podruma kao multifunkcionalnog prostora za programske aktivnosti, pokretanje fonda opreme koja se stavlja na korišćenje zainteresovanim organizacijama i pojedincima, unapređenje Plesne sale, jedinog prostora sa plesnim podom koji je  dostupan besplatno organizacijama savremene plesne scene i drugih formi izvođačkih umetnosti, renoviranu Ostavinsku galeriju, što uz izvođenje radova na održavanju ostalih prostora stvara potpuno novo lice Magacina.

 

Zahvaljujući modelu rada zasnovanom na otvorenom kalendaru, u Magacinu je u prethodnih godinu dana radilo više od 120 organizacija i pojedinaca, gotovo dvostruko više u odnosu na  prethodni jednogodišnji period, stvarajući impozantnu kulturnu produkciju. Prostor se koristi prosečno više od 1.500 puta godišnje, što se može porediti sa najvećim ustavnovama kulture u gradu. Na principima solidarnosti, otvorenosti, tolerancije i zajedništva, Magacin je resurs centar za sve organizacije i pojedince koji ne mogu da obezbede svoj prostor ili kojima su vrata drugih gradskih prostora bila zatvorena. Magacin stoga funkcioniše kao javno dobro i zajednička vrednost.

 

Uprkos uspesima koje Magacin postiže, pravni status ovog kulturnog centra ostaje nerešen i u drugoj deceniji njegovog postojanja. Ovaj prostor je još 2007. godine dodeljen organizacijama sa nezavisne kulturne scene, ali je do danas ostao u sivoj zoni funkcionisanja usled nedostatka političke volje da se pravno reguliše prvobitna ideja uspostavljanja nezavisnog centra kulture. Ne samo da kulturni centar Magacin nije dobio podršku kakvu zaslužuje, već je vlast u više navrata pokušala da ovaj prostor zatvori i komercijalizuje. Verovatno bi u tome i uspela da kulturna javnost nije prepoznala vrednost Magacina i da umetnici, kulturni radnici i publika nisu glasno stali u njegovu odbranu.  

 

„Prostor za sve”  

 

17:00 Vođenje kroz Magacin: Prostor za sve

Ovu šetnju počinjemo na adresi Kraljevića Marka 6, preko puta glavnog ulaza u Magacin.

Kroz razgovor sa umetnicima, zainteresovani će dobiti sliku o tome šta prostori Magacina nude potencijalnim korisnicima i kakva raznovrsnost delovanja već postoji. Posetioci će obići Praksu Makerspace, Ostavinsku galeriju, Plesnu salu, Ilegalni bioskop, Coworking kancelarije i Podrum, a obilazak se završava razgovorom o mogućnostima Magacina u Centralnom prostoru od 18 časova.

 

19:00 Otvaranje izložbe „Prostor za napredovanje”

Izložba “Prostor za napredovanje” otvara se na adresi Kraljevića Marka 4, u Podrumu Magacina i u  Centralnom prostoru, a predstaviće nove mogućnosti koje donose nedavno izvedeni infrastrukturni radovi i renoviranje sprovedeno u gotovo svim prostorima Magacina, kao i statistiku upotrebe prostora, koja pokazuje da je iz godine u godinu sve veći broj organizacija i umetnika koje koriste Magacin.  

 

20:00 Otvaranje izložbe „Prostor za grešku”

Grupna izložba „Prostor za grešku” u Ostavinskoj galeriji u Kraljevića Marka 8, predstaviće umetnike koji su se javili na istoimeni konkurs – poziv da javno izlože svoje greške. „Baviti se sopstvenim pogrešnim odlukama, previdima, propustima i nesuspesima zahteva veliku hrabrost, ali je i jedini način da se te greške prevaziđu.