MANEK 7

MANEK – magazin nezavisne kulture – godišnji je časopis Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) i njegov novi, sedmi broj biće predstavljen u Beogradu 28. decembra u 18 sati u galeriji Kolektiv (Karađorđeva 53), uz učešće članova redakcije i autora tekstova.

U novom Maneku pišemo o događajima koji su u Srbiji obeležili 2018. godinu, a povezuje ih preplitanje nadležnosti i izbegavanje odgovornosti za probleme u kulturi (Vesna Milosavljević), rasvetljavamo (ne)opravdanost inicijative „odozgo“ kroz ustanovljavanje Saveta za kreativne industrije pri kabinetu premijerke Brnabić, ciljeve i proklamovani delokrug rada tog tela (Dragana Nikoletić), a osvrćemo se i na to kako izostanak kulturne politike i strategije razvoja, kao i politizacija društva negativno utiču na lokalne kulturne politike, čije izvorište treba da je „odozdo“ (Virdžinija Đeković).

O inicijativi za poboljšanje sistema obrazovanja, kroz kulturno i umetničko obrazovanje, posebno dramsku edukaciju piše Sunčica Milosavljević, dok svetao primer istrajnosti i doslednosti koje su rezultirale rastom popularnosti dokumentarnog filma u Srbiji i generacijama uspešnih dokumentarista predstavljaju Svetlana i Zoran Popović, osnivači festivala Sedam veličanstvenih, s kojima je razgovarala Slađana Petrović Varagić. Novi Manek piše o posledicama odsustva dijaloga i jačanja disonanci, na primeru unutrašnjih odnosa u NKSS (Irena Ristić), a osvrće se i na vizuelne umetnosti u tekstovima o višedecenijskom mukotrpnom uspostavljanju izlagačkog i galerijskog sistema u Srbiji i njegovom brzom i olakom razaranju (Snežana Stamenković), o ustanovljavanju i razvoju kolekcije Oktobarskog salona i dilemama u vezi sa daljom sudbinom ove kolekcije (Nela Tonković), o mreži Young Visual Artist Awardu okviru koje se dodeljuje i domaća Mangelos nagrada (Miroslav Karić), kao i o (ne)perspektivi zapošljavanja istoričara umetnosti, iz ugla studenta (Lav Mrenović).

„Etika pre estetike” geslo je kojim se umetnička grupa Led art rukovodila tokom 25-godišnjeg hrabrog umetničkog i aktivističkog delovanja a, uz pogled na njihov opus (SEEcult.org), donosimo i osvrt Borke Pavićević na odnos sa Nikolom Džafom, o čijem se radu ne može misliti „izvan konteksta antiratnog i antinacionalističkog delovanja“. Manek piše i o nezavisnoj kulturnoj sceni i emancipatorskim inicijativama Užica nekada i sada (Zoran Filipović), o festivalu Na sopstveni pogon, koji je ove godine organizovan u 12 mesta širom Srbije (Virdžinija Đeković, Ksenija Đurović i Ana Fotev), dok Grupa za konceptualnu politiku iz Novog Sada ukazuje kako gradske vlasti izbegavaju saradnju sa nezavisnim sektorom u kulturi, na koju su se „zaklele“ u pripremi programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021. Čitajte i o važnosti Kulturnog centra Magacin za nesputan kreativni rad i razvoj pojedinaca, organizacija i ostalih pripadnika nezavisne scene iz ugla korisnika ovog prostora, a o čemu se govorilo u emisiji Sceniranje – skeniranje scene Asocijacije NKSS na Radio Aparatu saznajte iz pregleda najzanimljivijih izjava gostiju (Jelena Mijić).

Manek 7 uredile su Slađana Petrović Varagić i Ana Luković, fotografije je odabrao Luka Knežević-Strika, a grafički oblikovao Mane Radmanović. Autorka rada na naslovnoj strani je Nadežda Kirćanski. Časopis su finansijski podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Fondacija za otvoreno društvo.