Panel ,,Čijih je 1% za kulturu?” u Novom Sadu

U okviru kampanje zagovaranja boljih i transparetnijih uslova finansiranja kulture u Srbiji, u četvrtak 28. novembra biće održan drugi javni razgovor u Muzeju suvremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. 

U kino Sali Muzeja savremene umetnosti, od 19 sati u debati učestvuju Radovan Jokić iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Zoran Pantelić iz Centra za nove medije – Kuda_org, Nela Tonković ispred Šabačkog narodnog muzeja i Goran Tomka, kulturolog i nezavisni istraživač. 

Ovaj događaj organizovan je sa idejom nastavka dijaloga o mogućnostima povećanja izdvajanja za kulturu, i što je još važnije o mehanizmima raspodele javnih sredstava u ovoj oblasti. 

Poseban akcenat je ovoga puta na Vojvodini i pokrajinskom finansiranju kulture. Na koji način se raspisuju konkursi, kako se finansiraju programi javnih ustanova kulture, a kako rad civilnog sektora. U vezi s tim, neizbežna tema jesu i finansije programa Evropska prestonica kulture koji je nesumljivo doneo promene lokalnoj sceni.       

Iako je ceo sektor u velikim problemima, na televiziji slušamo državnog Ministra finansija koji najavljuje ostvarenje cilja od 1% za kulturu već ove godine, dok je stvarni budžet čak umanjen u odnosu na 2019. godinu. Kampanja koja zagovara ostvarenje minimuma budžetskog postotka pokrenuta je inicijalno od strane Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, a u međuvremenu su joj se pridružili i mnogi drugi partneri.

Još uvek je aktuelna i peticija “Svi za 1% – 1% za sve” koju možete potpisati.