Konferencija za medije povodom analize rezultata godišnjih konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za 2020. godinu  i analize izveštaja o sprovedenim projektima sa konkursa Sekretarijata za kulturu Grada Beograda 2017. godine

Poštovani,

Pozivamo Vas na konferenciju za medije povodom nedavno objavljenih rezultata godišnjih konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi za tekuću 2020. godinu i povodom završene analize izveštaja za projekte realizovane tokom 2017. godine koje je finansirao ili sufinansirao Sekretarijat za kulturu Grada Beograda. Na konferenciji ćemo najaviti i Fond Solidarnosti koji, kao meru solidarne pomoći umetnicima pogođenim krizom, uskoro pokreće više udruženja među kojima su i Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), AICA Srbija, Stanica – servis za savremeni ples, BAZAART i Asocijacija NKSS. Konferencija će biti održana u Medija centru, Terazije 3, u ponedeljak 6. jula u 12 časova. 

Na konferenciji ćemo predstaviti analizu ovogodišnjih rezultata konkursa Ministarstva kulture i informisanja u oblasti savremenog stvaralaštva, ukazujući na probleme ali i na napredak u procedurama sprovođenja konkursa.

Konkurs za (su)finansiranje projekata u kulturi Sekretarijata za kulturu Grada Beograda je suprotno javnom interesu u kulturi otkazan pri uvođenju vanrednog stanja, što je jedna u nizu problematičnih odluka i procedura gradskog sekretarijata. Asocijacija NKSS će se osvrnuti na problematičnu politiku finansiranja kulture Sekretarijata za kulturu Grada Beograda u vremenu krize a posebno ćemo ukazati na seriju nepravilnosti unutar konkursnih procedura iz prethodnih godina.

Asocijacija NKSS je tokom 2018. godine od Sekretarijata za kulturu Grada Beograda tražila informacije o sprovedenim projektima za prethodnu godinu u vidu finansijskih i narativnih izveštaja odobrenih projekata na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja. Sekretarijat za kulturu je tada prekršio Upravni postupak onemogućivši uvid u dokumentaciju. Nakon produžene pravne borbe, uspeli smo da dobijemo uvid u izveštaje o sprovedenim projektima podržanim na konkursu 2017. godine i predstavićemo analizu i ozbiljne nepravilnosti koje smo u toj analizi uočili.

Podsećamo i da je Asocijacija NKSS zajedno sa udruženjima  Srpski PEN centar, Udruženje književnih prevodilaca Srbije, Remont – nezavisna umetnička asocijacija, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Stanica Servis za savremeni ples, Institut za urbane politike i Teatar Mimart,  pokrenula upravni postupak za poništavanje protivpravno sprovedenog konkursa Sekretarijata za kulturu grada Beograda 2019. godine, ali se rezultati tog procesa još uvek čekaju.

Na konferenciji će biti reči i o merama podrške umetnicima i kulturnim radnicima u vreme pandemije, nedostacima tih mera i instrumentu solidarnog fonda za pomoć socijalno ugroženim umetnicima koji je pokrenut u saradnji sa više organizacija i reprezentativnih udruženja.

 

Učesnici konferencije će biti:

Maja Ćurčić, članica Upravnog odbora Asocijacije NKSS i osnivačica organizacije ArtAparat

Predrag Cvetičanin, rukovodilac Centra za Empirijske Studije Jugoistočne Evrope

Aleksandar Popović, predsednik Upravnog odbora Asocijacije NKSS

Vahida Ramujkić, potpredsednica Upravnog odbora Udruženja Likovnih Umetnika Srbije (ULUS)

 

Dobrodošli!

 

VAŽNA NAPOMENA: Molimo sve novinare i zainteresovane da na press konferenciji poštuju propisane mere nošenja maski i držanja rastojanja. 

Unapred hvala,

Asocijacija NKSS