Umetnica mora biti zdrava! 8. mart u sektoru kulture u Srbiji

Sektor kulture i dalje nije imun na neravnopravnost, kao ni druga polja društvenog života u Srbiji, pokazuju najnoviji podaci. Zato radnice i radnici, kao i donosioci odluka u sektoru kulture, umetnosti i kreativnih industrija treba da budu deo ovogodišnjeg osmomartovskog marša za radna prava, pravdu i mir.

Grupa organizacija sa nezavisne scene dobila je mogućnost da radi na unapređenju rodne ravnopravnosti u domaćem sektoru kulture, umetnosti i kreativnim industrijama i podršku Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost UNESCO i domaćeg Ministarstva kulture za to, kroz projekat “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”.

Istraživanje koje je u toku pokazuje, između ostalog, da preko jedne trećine koleginica doživljava neprihvatanje i neuvažavanje kada se nađu na rukovodećim pozicijama zato što su žene, kao i sumnju u njihove kompetencije za profesionalni rad.

To je verovatno jedan od razloga zašto čak 73% žena zaposlenih u javnom sektoru kulture ne bi prihvatilo kada bi im bilo ponuđeno da preuzmu rukovodeću ulogu.

Svaka četvrta ispitanica u anketi “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost” plaćena je manje od muških kolega za isti posao, ulogu ili funkciju u sektoru kulture i umetnosti, a u iskustvu svake pete je da je zasluga za zajednički posao ili autorstvo pripisano muškom kolegi ili kolegama.

Skoro svaka treća ispitanica navedene ankete odložila je roditeljstvo zbog profesionalnih obaveza i rada u kulturi, a svaka peta ispitanica morala je da prekine porodiljsko bolovanje zbog profesionalnih obaveza.

Pitanje zdravstvenog i penzionog osiguranja mnogih samostalnih umetnica širom Srbije ostaje nerešeno uprkos zakonskim izmenama koje sada malo jasnije propisuju obaveze lokalnih samouprava da doprinose uplaćuju, a posebno je neregulisan status preduzetnica i freelancerki.

Ove godine 8. mart u Srbiji u sektoru kulture prolazi obeležen razgovorom o radnim uslovima i pravima, posebno u vanrednim okolnostima kakva je već treću godinu za redom pandemija, kao i široko rasprostranjenog i duboko ukorenjenog i normalizovanog seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

Prevelik broj radnica u kulturi, umetnosti i kreativnim industrijama susreo se i sa različitim situacijama koje se svrstavaju u seksualno uznemiravanje. Od dve stotine ispitanica, čak njih 70% susrelo se sa lascivnim govorom i neprimerenim komentarima u profesionalnom radu, četvrtina sa neželjenim dodirima, 8% seksualnim ucenama, a 5% fizičkom seksualnom napastvovanju (podaci iz još uvek neobjavljene studije “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”).

Publikacija koja će obuhvatiti ove, ali i brojne druge nalaze biće objavljena ovog proleća, nastavite da nas pratite!

Oblast književnosti još jedna je od onih u kojoj je neravnopravan odnos književnih autora i autorki na domaćoj sceni “jedna od čvrstih konstanti“. Kolektiv Pobunjenih čitateljku ukazuju na marginalizovanost feminističke, antikolonijalne, kvir i marksističke perspektive u regionalnoj književnosti i ohrabruju pobunjene književne prakse uspostavljanjem nagrade “Štefica Cvek” koju je ponelo 9 izdanja objavljenih na zajedničkom jeziku.

Prema jednom od važnih tekstova u prvom Zborniku Udruženja likovnih umetnika SrbijeRad u umetnosti” postoje značajne sličnosti i analogije kako se tumači i tretira neplaćeni kućni ženski rad i rad u umetnosti, u ovom slučaju likovne.

Centar za ženske studije iz Beograda i Udruženje za kulturu i umjetnost “Crvena” iz Sarajeva prošle nedelje objavili su rezultate svog istraživanja o raspodeli kućnog rada među mladim ženama, koji su pokazali značajnu opterećenost mladih žena u obavljanju kućnih poslova u odnosu na druge članove porodice, dodatno pojačanu pandemijom.

O ovoj opterećenosti i izuzetno teškom usklađivanju privatnog života i rada u umetnosti takođe govori i preko 30 radnica u kulturi iz različitih delova Srbije intervjuisanih za studiju “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”, kao i 50 muzičarki iz zemlje i regiona intervjuisanih u okviru istraživanja “Žensko liderstvo u muzici” koje sprovodi Fakultet muzičke umetnosti i Fakultet dramske umetnosti pod rukovodstvom dr Ive Nenić.

Ovo sve pokazuje još jednom da ni u sektoru kulture ne vlada ravnopravnost, kao ni u drugim poljima društvenog života u Srbiji i većini drugih društava i da su dalje aktivnosti, programi i inicijative za unapređenje položaja žena u kulturi, umetnosti i kreativnim industrijama na domaćoj sceni neophodni. Zato pozivamo koleginice i kolege, kao i donosioce odluka u sektoru kulture, umetnosti i kreativnih industrija da se pridruže osmomartovskom maršu za radna prava, pravdu i mir u utorak od 16 časova ispred SKC-a u Beogradu.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), sa partnerima iz ove nacionalne mreže (Kolektiv mladih žena FEMIX, Pobunjene čitateljke, MillenniuM, Studio 6, Kulturanova, Elektrika i Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope), od maja 2021. do aprila 2023. godine realizuje projekat „Rodna ravopravnost rađa kulturnu raznolikost” uz finansijsku podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost. Na konkursu od preko hiljadu projekata iz celog sveta, ovaj projekat je izabran kao jedan od šest najboljih i kao jedini iz Srbije.