Nove borbe stižu na ulice grada – Ujedinjeni pregovaramo, razjedinjeni molimo! Tribina o aktuelnim kultur-političkim temama

Nove borbe stižu na ulice grada – Ujedinjeni pregovaramo, razjedinjeni molimo!
Tribina o aktuelnim kultur-političkim temama

Četvrtak, 05. maj, 18č.
Plato ispred ULUS galerije, Knez Mihailova ulica

U razgovoru učestvuju:
Marija Kauzlarić, Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS)
Marijana Cvetković, Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – sekcija Srbije; Stanica Servis za savremeni ples
Vida Knežević, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS)

Razgovor će moderirati: Milica Pekić, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS)

Globalna pandemija je pokazala da bi zakonski okviri trebalo da se menjaju, prilagođavaju i koriguju, da uslovi rada moraju da budu sigurniji i stabilniji, da godinama nerešena pitanja umetnika i kulturnih radnica moraju što pre da se reše – naročito ona vezana za status samostalnih umetnika i samostalnih stručnjaka u kulturi, ali i svih drugih koje sistem ne prepoznaje. Ova situacija je pokazala da ima mnogo ljudi koji rade u sektoru kulture a nigde nisu evidentirani, te njihov rad ostaje neprepoznat, da mnogi nemaju mogućnost za „normalan“ život i rad niti obezbeđeno penziono i zdravstveno osiguranje, te su primorani da rade više poslova paralelno, prekovremeno i u stalnom strahu od neizvesnosti.

Svima je postalo jasno – ali se i dalje ništa ne menja.
Uprkos obećanjima, nadležni i dalje ne rade svoj deo posla.

Ministarstvo kulture je tek tokom pripreme ovog razgovora objavilo rezultate Konkursa za (su)finansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva za 2022. godinu – sa više od mesec dana zakašnjenja, čime se grubo krši zakonski okvir vezan za propisane procedure u sprovođenju konkursa. Samostalnim umetnicima i umetnicama i dalje sistemski nije rešen otpis dugova koji se decenijama unazad gomilao, niti im se unapredio radni i socijalni status.

Nove borbe za bolje uslove rada i života u lokalnom kontekstu pokazuju političku svesnost da se za naše interese sami moramo izboriti, udruženo i solidarno, dok iskustva sličnih borbi u međunarodnim okvirima daju nam perspektivu trananacionalnog horizonta koji pojedinačne borbe povezuje u jednu.

Manek broj 10, godišnji časopis Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) sa ključnom temom „Nove borbe“ biće okvir za tribinu „Nove borbe stižu na ulice grada – Ujedinjeni pregovaramo, razjedinjeni molimo!“
Učesnice i učesnici razgovora kao i slučajni prolaznici moći će da dobiju svoj primerak Maneka u kojem će saznati više o prolongiranim uslovima pandemije u kojima prekarizovani umetnici, muzičari, pesnikinje, književnice, kulturni producenti i organizatori, kao i svi ostali, pokušavaju da nastave sa svojim profesionalnim delatanostima, uprkos teškoj društvenoj situaciji u uslovima otežanog i ograničenog rada.