Promocija publikacije “Rod i rad u kulturnom sektoru u Srbiji”

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) Vas poziva na promociju publikacije “Rod i rad u kulturnom polju u Srbiji” (“Gender and labour in the cultural field in Serbia”).

Ova publikacija rezultat je projekta “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”, podržanog od strane Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost UNESCO-a, koji sprovodi sedam organizacija članica Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (Kolektiv mladih žena Femix, Pobunjene čitateljke, Millennium, Studio 6, Kulturanova, Elektrika i Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope). Projekat ima za cilj stvaranje preduslova za pravičniji pristup koji bi ženama kao kreatorkama kulturnih izraza pružao jednake mogućnosti u kulturnom polju u Srbiji, i izabran je kao jedan od šest najboljih i jedini iz Srbije, od ukupno 1.027 projekata iz celog sveta.

Na promociji ćemo predstaviti rezultate istraživanja koje obuhvata anketu, intervjue i ekspertsku fokus grupu, u kojima su učestvovale kulturne radnice i preduzetnice iz različitih delova Srbije i različitih starosnih grupa.

  • Kakvi su uslova rada kulturnih radnica i preduzetnica u kulturnom sektoru?
  • Kakvi su uslovi života zaposlenih angažovanih u kulturnom sektoru u Srbiji? 
  • Koji oblici rodne diskriminacije generišu rodne neravnopravnosti u kulturnom životu?
  • Kako možemo doprineti povećanom učešću žena i njihovoj pravednijoj zastupljenosti u kulturnom polju u našem društvu?

O ovim pitanjama razgovaramo u četvrtak, 23. marta 2023. od 19h u Krokodilovom Centru.

Govore:

  • Tatjana Nikolić – FEMIX
  • Nađa Bobičić – Pobunjene čitateljke
  • Predrag Cvetičanin – Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope (CESK)

Ulaz je besplatan, dobro došli!

*Događaj se realizuje u saradnji sa istraživačima Univerziteta umetnosti u okviru projekta „Žensko liderstvo u muzici“ koji podržava Fond za nauku Republike Srbije