Predstavljena analiza konkursa za kulturu

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije predstavila je danas ispred Ministarstva kulture i u Medija centru rezultate analize konkursa za kulturu iz oblasti savremenog stvaralaštva na nacionalnom, pokrajinskom i gradskom nivou (Kruševac, Novi Sad i Beograd).

Predrag Cvetičanin iz Centra za empirijske studije jugoistočne Evrope predstavio je analizu i izneo ključne argumente. Procenat za kulturu se drastično smanjio u odnosu na protekle godine i budžet kojim je raspolagalo Ministarstvo kulture najniži je u regionu, iako je budžet Republike Srbije drugi najviši u regionu.

 

Marko Milić (Stanica – servis za savremeni ples), Milica Pekić (Kiosk platforma), Dragoslava Barzut (Građanske inicijative), Nataša Milojević (Bazaart), Zoran Zlatković (Organizacija kreativnog okupljanja „OKO“), kao i Vida Ognjenović (Srpski PEN centar) i drugi akteri kulturne scene govorili su o stanju na nezavisnoj sceni i zahtevima na koje Ministarstvo još uvek zvanično nije odgovorilo.

Vida Knežević govorila je o sastanku sa Ministarstvom kulture održanom dan nakon protestnog foruma 8. juna, kao i činjenici da za dva dana ističe rok koje je ministarstvo samo sebi zadalo da odgovori na zahteve. Istakla je i da je na sastanku ministarka prebacivala odgovornost na druge institucije i aktere. Knežević je pozvala na odgovornost i ostavku sve one iz Ministarstva kulture koji nisu u stanju da ispune zahteve koji su im po zakonu u nadležnosti.

Asocijacija Nezavisna kulturna scene Srbije od 2015. godine vrši monitoring konkursa Ministarstva kulture, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, a u poslednje dve godine i konkurse Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, te konkurs Uprave za kulturu Grada Novog Sada. Ove godine je prvi put analiziran i konkurs Odseka za kulturu gradske uprave grada Kruševca.

 

Na konferenciji u Medija centru govorili su Ivana Jovanović Arsić (UO Asocijacije NKSS), Predrag Cvetičanin (CESK), Marijana Cvetković (Stanica – servis za savremeni ples), Vida Knežević (UO Asocijacije NKSS), Luka Knežević Strika (Jednostavno rečeno).

Predrag Cvetičanin predstavio je analizu rezultata konkursa za tekuću godinu, Marijana Cvetković je govorila bliže o konkursu za savremeno stvaralaštvo u oblasti plesa, koji je pored konkursa za mlade jedan od najdiskutabilnije sprovedenih konkursa ove godine.

Luka Knežević Strika je izneo primere sumnjivih organizacija koje su podržane milionskim iznosima na nizu konkursa na lokalnom i nacionalnom nivou.

Ivana Jovanović Arsić je govorila o tome da se zahtevi i pozivi na sastanak sa Ministarstvom dešavaju godinama unazad, te da je posle skoro decenije hitan poziv na sastanak sa ministarkom došao nakon objavljivanja proglasa i najave protesta ispred Ministarstva. Iako smo prihvatili poziv na sastanak, odgovor na zahteve koje smo definisali i objavili na forumu. nije stigao, te čekamo rok koji je ministarstvo samo zadalo i koji ističe u četvrtak 22. juna.

Podnet je i zahtev za informacijama od javnog značaja u kojem smo tražili zapisnike rada komisija, bodovne statuse svih projekata, kao i iznos diskrecionog fonda, imena organizacija i projekata koji su dobili sredstva iz ovog fonda, kao i pojedinačne iznose kojima su ove organizacije podržane.

Vida Knežević je istakla da ministarka prebacuje odgovornost na svoje zaposlene u vezi sa diskrecionim fondom, pa postavljamo pitanje zašto ne pokrene inicijativu da se praksa diskrecione dodele sredstava ukine, a odgovorni za malverzacije iz redova Ministarstva (kako je sama naglasila) procesuiraju.

Povodom navoda ministarke Gojković da je ona sistemski nemoćna da utiče na promene, jer je blokiraju Ministarstvo finansija i Ministarstvo za rad i boračka pitanja, i da je nemoguće unapređenje konkursnih procedura, pozivamo je da podnese ostavku i da šansu nekome ko je spreman da deluje u okviru svojih nadležnosti, a u interesu sektora koji vodi.

Naglašeno je da prisutni nisu ovde samo u ime više od sto članica NKSS-a, već ispred svih kojima je dosta poniženja i koji ne mogu i ne žele da rade u ovakvim uslovima. Ovo je borba za dostojanstven rad u kulturi.