Podrška za AKC Gnezdo

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije u potpunosti podržava Alternativni kulturni centar Gnezdo iz Kruševca, koji je u subotu 16. jula doživeo napad ekstremističkih grupa, nezadovoljnih jednim od programskih sadržaja. Vinovnici ovog drskog i besomučnog nasrtaja na ustavna prava građana i građanki Republike Srbije pozivali su se na odbranu tradicionalnih vrednosti, što im izgleda daje pravo da koriste sredstva kao što su govor mržnje, netrpeljivost, nasilje i aktivno širenje dezinformacija.

Zahtevamo od nadležnih institucija da hitnim merama, sankcionišu pomenute desne grupe i pojedince zbog protivzakonitih delatnosti, kojima je ugrožena lična bezbednost i prava kulturnih akterki i aktera, aktivistkinja i aktivista za ljudska prava.

Želimo da naglasimo, da je Asocijacija NKSS, uvek spremna, da u skladu sa svojim vrednostima, angažuje sve svoje kapacitete kako bi svi činioci angažovane kulturne i društvene proizvodnje osećali bezbedno i sigurno, i kako im ne bi bio opstruiran rad, istovremeno kao što Alternativni kulturni centar Gnezdo i udruženje građana Fakiri sa juga, kao jedna od naših članica, jesu siguran prostor za slobodno izražavanje i produkciju važnih programa za lokalnu zajednicu.

Saopštenje za javnost Alternativnog kulturnog centra Gnezdo.

 

Upravni odbor Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije