„Nisam u javnom interesu” na 6. rođendanu AKC Gnezdo u Kruševcu

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Fakiri sa juga vas pozivaju da se priključite tribini „Kulturna nije u javnom interesu, a šta jeste?” u subotu 11. novembra u 17 časova u Alternativnom kulturnom centru Gnezdo u Kruševcu.

Kad Ministarstvo kulture na konkursima odbije da podrži projekte za rad sa mladima, produkciju predstava ili izložbi, komisije u obrazloženju uvek navedu da odbijeni projekat nije u skladu s javnim interesom. Mi smo se konačno prepoznali. Možda se prepoznajete i vi?

Narodna skupština je usvojila budžet RS za narednu godinu, a konkursi za kulturu i dalje nisu raspisani, iako već godinama ukazujemo na štetne posledice kašnjenja konkursa. Samostalni umetnici ne mogu da ostvare zdravstvenu knjižicu i ostala socijalna prava koja im pripadaju, zbog dugova koje nisu oni napravili. Ali zašto bi se o njima vodilo računa kad nisu u javnom interesu.

Tema će biti i sprovođenje kulturne politike koja zadovoljava potrebe najkrupnijih organizacija, najčešće profitno orijentisanih, koje dobijaju izdašnu podršku kroz diskreciono pravo ministra i konkurse u kulturi. Govorićemo i o lokalnim konkrusima za kulturi i da li su oni prilagođeni realnim potrebama kulturne scene i neprofitnim organizacijama koje čine njen veći deo. Kada govorimo o oblastima koje su najvažnije za razvoj društva, od obrazovanja, pa sve do kulture, državna politika iznova i iznova ukazuje na to da one nisu u javnom interesu.

U razgovoru učestvuju:

Kaća Dimitrijević (Fakiri sa juga)

Minja Bogavac (Reflektor teatar)

Luka Knežević Strika (Jednostavno rečeno)

Sanja Radulović (Asocijacija NKSS)

Moderira: Ivana Jovanović Arsić (Asocijacija NKSS)