Za očuvanje javnog dobra za dobrobit svih građana!

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije bezrezervno osuđuje nasilje države koje je kulminiralo napadima u centru Beograda, kao i svaku vrstu manipulacije izbornim procesom, sprovođenje pritisaka i ucena, kupovinu glasova, inženjering biračkih spiskova, medijsku blokadu i urušavanje svih demokratskih principa i institucija.

Svedoci smo kulminacije kriminalnih trendova u upravljanju državom i društvom unutar kojih dolazi do identifikacije države, javnih institucija i državnih resursa sa interesom partija na vlasti. Naša Asocijacija već godinama ukazuje na različite vrste zloupotreba u polju kulture i korišćenja javnog budžeta za kulturu, što dovodi do urušavanja institucionalnih potencijala nekompetentnim upravljanjem i partijskom kontrolom.

Nakon kolektivne traume tokom majskih nesreća, sazrela je svest da je naše društvo godinama uništavano vidljivim i nevidljivim oblicima režimskog nasilja, kriminalizacijom solidarnosti i empatije, opštom rasprodajom svih zajedničkih resursa i neprestanom propagandom koja je postala jedina funkcija velikog broja medija dostupnih svim građanima.

Zbog svega navedenog pozivamo umetnice, umetnike, koleginice i kolege u institucijama, organizacije civilnog društva, radnice i radnike, sindikate, predstavnike svih relevantnih institucija, građanke i građane da se ohrabre, ustanu protiv svakog nasilja nad demokratskim procesima i institucijama, pridruže se građanskim protestima, organizuju nenasilne akcije, performanse i intervencije u javnom prostoru i daju svoj doprinos borbi protiv daljeg urušavanja društva, naših institucija, manipulacije našim glasovima i ugrožavanja neopozivog prava na slobodu mišljenja, izražavanja i delovanja.

Za očuvanje javnog interesa, prava slobodnog političkog glasa svih naših sugrađanki i sugrađana, javnih institucija i resursa! Za očuvanje javnog dobra za dobrobit svih građana!

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije